4 Ιουλίου 2011

Ταξιδεύοντας με Ryanair // 10+1 tips


Ο κύριος; Michael O' Leary, CEO της Ryanair

Η Ryanair πετάει πλέον από και προς Θεσσαλονίκη: Να το πανηγυρίσουμε;


Για τη Ryanair είχα ακούσει πριν από καμιά δεκαετία όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου σε χώρα του ευρωπαϊκού βορρά. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, τη φίλη που μου έλεγε ότι τη συνέφερε καλύτερα να αγοράσει καινούργιο εισιτήριο έναντι μίας λίρας Αγγλίας παρά να αλλάξει αυτό που ήδη είχε. Μία λίρα;! Δηλαδή, σχεδόν τζάμπα...


Όταν κανείς ακούει τόσο φτηνές τιμές, πρέπει αμέσως να αναζητήσει τη λούμπα: Υπάρχουν κάποιες «λεπτομέρειες» που πρέπει να προσέξει ο ταξιδιώτης γιατί αλλιώς θα βρεθεί μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Ως γενικό κανόνα, θα είχα να πω ότι η Ryanair αξίζει αν το βασικό ναύλο είναι πραγματικά πολύ φτηνότερο από αυτό άλλων αεροπορικών.


Η Ryanair θεωρείται από πολλούς η πιο μισητή αεροπορική εταιρία εξαιτίας διαφόρων πρακτικών της που πηγάζουν από το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθεί. Κάποιες πρακτικές φαίνονται μεν άσχημες, π.χ. η χρέωση 2€ ανά εισιτήριο για έξοδα καθυστερήσεων (EU 261 levy), αλλά στην πραγματικότα απλώς η Ryanair εμφανίζει ως χωριστό κονδύλι αυτό που οι άλλες εταιρίες ενσωματώνουν στο βασικό ναύλο. Ωστόσο άλλες πρακτικές είναι δύσκολο να τις χωνέψεις, όπως η πρόθεσή της να εγκαταστήσει στα αεροπλάνα τουαλέτες με κερματοδέκτες! (Εκτός κι αν πρόκειται για άλλη μια...ενδιαφέρουσα προσέγγιση του τμήματος δημοσίων σχέσεων της εταιρίας.)Παρόλαυτα, είναι γεγονός ότι η Ryanair δίνει την ευκαιρία φτηνών πτήσεων στους επιμελείς και ολιγαρκείς ταξιδιώτες (και, μελλοντικά, στους μη πάσχοντες από συχνουρία ή γαστρεντερολογικά προβλήματα!), οπότε νομίζω ότι κάποιοι από τους επικριτές της είναι λίγο άδικοι και υπερβολικοί.


Μέσα στον Ιούνιο πέταξα 4 φορές με Ryanair. Ιδού, λοιπόν, τι έμαθα.


1 // Όταν ψάχνετε εισιτήριο, καλού κακού απενεργοποιήσετε τα cookies του φυλλομετρητή σας ή σερφάρετε σε private mode. Παρόλο που δεν έχει επιβεβαιωθεί, υπάρχει η υποψία ότι η Ryanair «πειράζει» τις τιμές των εισιτηρίων με βάση τα cookies του υπολογιστή σας.


2 // Μην ενθουσιαστείτε αμέσως με τις τιμές που θα δείτε. Υπάρχουν «κρυφές» χρεώσεις που θα ανεβάσουν την τιμή.

π.χ.
Πληρωμή με οποιαδήποτε κάρτα εκτός από χρεωστική Mastercard : 6€ (η πληρωμή γίνεται μόνο με κάρτα)
Πρώτη βαλίτσα // 15 κιλά: 15€-25€ / 20 κιλά: 25€-35€
Δεύτερη βαλίτσα // 15 κιλά: 35€-45€
Αναλυτικά 


3 // Θυμηθείτε ότι πρέπει να κάνετε check-in από το σπίτι και να τυπώσετε το boarding pass. Βεβαιωθείτε ότι τυπώθηκε καθαρά γιατί αλλιώς μπορεί να υποστείτε καψώνιΞεχάσατε να το κάνετε check in ή χάσατε την εκτύπωση; Θα σας κοστίσει άλλα 20€. Το ίδιο αν δεν μπορέσατε να κάνετε check in λόγω προβλήματος της ιστοσελίδας. Μη δοκιμάσετε να διαμαρτυρηθείτε (βλ. tip #8).


4 // Βεβαιωθείτε ότι η χειραποσκευή σας είναι μία και μοναδική, ζυγίζει λιγότερο απο 10 κιλά και δεν είναι μεγαλύτερη από 55X40X22 εκατοστά. 
Σε κάθε έξοδο, υπάρχει ένα μεταλλικό κλουβί: Αν η χειραποσκευή χωράει (έστω και δύσκολα), έχει καλώς. Αν όχι, θα πληρώσετε 40€ και θα ταξιδέψει μαζί με τις άλλες αποσκευές, όχι μαζί σας στην καμπίνα. Επίσης, οι κυλιόμενες χειραποσκευές σχεδόν πάντα ζυγίζονται. Αν είναι πάνω από 10 κιλά, βλ. παραπάνω.


Κι όταν λέμε μία αποσκευή, εννοούμε μόνο μία. Κρατάτε γυναικεία τσάντα, φωτογραφικό σάκο, σακούλες από το duty free; Φροντίστε να χωράνε μέσα στη χειραποσκευή αλλιώς--ναι, ναι, βλ. παραπάνω.


Μη βασιστείτε στην ανοχή ή κατανόηση των υπαλλήλων. Κατά κανόνα δεν υπάρχει.


Bonus tip /// Αν έχετε συρόμενη βαλιτσούλα με ροδάκια, μην επαναπαυθείτε επειδή ταξιδεύοντας με άλλη εταιρία την είχατε πάρει μαζί σας στην καμπίνα. Η Ryanair προβλέπει μικρότερες διαστάσεις για τις χειραποσκευές σε σχέση με άλλες εταιρίες.


4 // Γενικά, ακολουθήστε σχολαστικά τους κανόνες της εταιρίας. Κάθε λάθος κοστίζει. Γιατί άλλωστε νομίζετε ότι το βασικό ναύλο είναι τόσο φτηνό; Η ζημία της εταιρίας συμψηφίζεται με όλες τις άλλες χρεώσεις.

Επιβάρυνση υπέρβαρης αποσκευής: 20€/κιλό
Δηλαδή αν έχετε «αγοράσει» βαλίτσα 15 κιλών και η βαλίτσα σας τελικά ζυγίζει 20, θα πληρώσετε 100€ επιπλέον. Άουα!

Επίσης, όταν λένε 15 ή 20 ευρώ ανά αποσκευή, το εννοούν κυριολεκτικά. Αν δηλαδή ένα ζευγάρι έχει αγοράσει συνολικά 3 βαλίτσες βάρους 16, 10 και 5 κιλών αντίστοιχα, θα αναγκαστεί να αφαιρέσει κάτι από την υπέρβαρη βαλίτσα και να το βάλει σε μια από τις άλλες, ακόμα κι αν το σύνολο του βάρους υπολείπεται αυτού που έχει αγοράσει. Για αυτό το ενδεχόμενο, προβλέψτε λίγο εξτρά χρόνο στο αεροδρόμιο.

Αν συνηθίζετε τα ταξίδια με αερογραμμές χαμηλού κόστους, απλώς αγοράστε μια ζυγαριά για βαλίτσες. Θα σας σώσει από περιττά έξοδα και εκνευρισμό.

5 // Η προτεραιότητα στην επιβίβαση (priority boarding) αξίζει τα 5€ της γιατί γλιτώνεις ταλαιπωρία και ορθοστασία. Άσε που νιώθεις και λίγο VIP αφήνοντας πίσω σου την πλέμπα. Επίσης, μπαίνεις από τους πρώτους στο αεροπλάνο και μπορείς να επιλέξεις τη θέση που προτιμάς. 


(Άσχετη πληροφορία της ημέρας: Οι πιο ασφαλείς θέσεις σε περίπτωση δυστυχήματος είναι στο πίσω μέρος του αεροσκάφους.)
Ωστόσο, ανάλογα με το αεροδρόμιο, η μεταχείριση μπορεί να μην είναι τόσο σπουδαία. Δηλαδή μπορεί και πάλι να βρεθείς να περιμένεις στο τέλος ενός ζεστού διαδρόμου μαζί με όλη την πλέμπα.


6 // Αν το αεροπλάνο σάς ανοίγει την όρεξη, φροντίστε να προμηθευτείτε το φαγητό και το ποτό σας πριν επιβιβαστείτε


Οι επιλογές ποτού και φαγητού της Ryanair απευθύνονται μάλλον στα γούστα βορειοευρωπαίων και δη βρετανών (βλ. τσιπς, γαριδάκια και σούπες στιγμής--ευτυχώς έχει και κάτι σάντουϊτς)ενώ οι τιμές είναι τσουχτερές--τσουχτερότερες από όλες τις άλλες εταιρίες χαμηλού κόστους σύμφωνα με αυτή την έρευνα.
7 // Αν σας αρέσει να πετάτε λεφτά παντού, η πτήση θα σας εκστασιάσει.Το πλήρωμα θα προσπαθήσει να σας πουλήσει όχι μόνο τρόφιμα, ποτά και αρώματα αλλά επίσης άκαπνα τσιγάρα και ιρλανδικό Ξυστό (ενίοτε οδηγώντας σε φαιδρά απρόοπτα).


8 // Μην περιμένετε συγκλονιστική εξυπηρέτηση από το πλήρωμα αέρος ή εδάφους, η φροντίδα και η ικανοποίηση του πελάτη καθώς και μια συνολικά ευχάριστη ταξιδιωτική εμπειρία δεν αποτελεί προτεραιότητα, όπως φαίνεται από περιστατικά σαν κι αυτό.
9 // Μη βασιστείτε στη Ryanair για ανταποκρίσεις. Παρόλο που ισχυρίζεται ότι έχει το μικρότερο ποσοστό καθυστερήσεων και ακυρώσεων, τα στατιστικά δεν λένε πάντα την αλήθεια. 


Εξάλλου, η ίδια η εταιρία επισημαίνει: «Είμαστε αεροπορική εταιρία "point-to-point". Συνεπώς δεν προσφέρουμε ούτε μπορούμε να διευκολύνουμε την ανταπόκριση επιβατών ή των αποσκευών τους σε άλλες πτήσεις, είτε αυτές γίνονται από εμάς είτε από άλλους αερομεταφορείς».  


10 // Αν όλα τα παραπάνω δεν σας προβληματίζουν, γραφείτε στo newsletter της εταιρίας ώστε να ενημερώνεστε αμέσως για τις προσφορές, πριν αρχίσουν οι τιμές να παίρνουν τον ανήφορο.


+1 // Η προσγείωση προσφέρει συγκινήσεις: Μετά από κάμποσο χτύπημα (μα γιατί δεν μπορούν να προσγειώνονται απαλά όπως π.χ. στην Aegean;) ακολουθεί καλωσόρισμα με...σάλπισμα (εφόσον η πτήση δεν είχε καθυστέρηση)!


(Υπομονή ως το 00:28)

Εσείς τι εμπειρία είχατε με τη Ryanair; Άξιζε ή σιχτιρίσατε;

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλή η ανάρτησή σου! ελπίζω να πανε όλα καλά με το ταξίδι μου :)και να συνεχίσεις κ εσύ με τα δικά σου πάντα καλά !

Keramidogata είπε...

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Καλό ταξίδια και όταν επιστρέψεις, πες μας την εμπειρία σου ή τυχόν δικά σου tips!

Ανώνυμος είπε...

kalispera!na rwtisw kati?ekelisa apo volo gia franfurti gia oktovrh kai skeftomai an parw mazi mou mia tsanta platis.oxi valitsa.ti ennoeite ws xeiraposkeuh?tha uparksei provlhma?

Keramidogata είπε...

Αν η τσάντα είναι μέσα στις προβλεπόμενες διαστάσεις, κανένα πρόβλημα. Αλλά θα πρέπει να είναι αυστηρά η μόνη χειραποσκευή (ούτε καν σακούλες από το duty free δεν αφήνουν).

ampeko είπε...

Πολύ καλή ανάρτηση!! ευχαριστώ πολύ για τις τόσο σημαντικές πληροφορίες! ελπίζω να τα καταφερω και να μην έχς κανένα πρόβλημα με το ταξίδι μου! Καλές επόμενες πτήσεις!

Keramidogata είπε...

ampeko, καλό ταξίδι και περιμένουμε τις εντυπώσεις και τα tips σου!

Ανώνυμος είπε...

pedia boi8eiaaa! :) apofasisa telika na paro mazi mou mia 15kg tsanta para mono tn xeiraposkebi! otan kano add stin ptisi mou tin tsanta mou dixnei 2 epiloges! (Outbound)kai (Return) prepi na epilekso tin tsanta mou ke stis 2 epiloges i mono stin mia ? exo mperdefteiii!

Keramidogata είπε...

Αν σκοπεύεις να έχεις την τσάντα και στο πήγαινε και στο έλα, τότε προφανώς και πρέπει να πληρώσεις για αμφότερες διαδρομές.

Ανώνυμος είπε...

καλησπέρα κι από μένα! ταξιδεύω μόνο με χειραποσκευή και επειδή η κλασικά μικρή βαλίτσα με ρόδες είναι 50χ38χ23 το φοβάμαι αυτό το 23 και λέω μήπως να πάρω καλύτερα sac voyage? έχει άλλες διαστάσεις, φυσικά δεν είναι μεγάλο, 9 κιλά αλλά δεν είναι για να δοκιμαστεί σε αυτά τα κλουβιά που έχουν γιατί δεν έιναι κάθετο όπως οι βαλίτσες ρε παιδιά! τι να κάνω;;;

Keramidogata είπε...

Αν χωράει, έστω και πατικωμένο, μέσα στο κλουβί, όλα καλά. Διαφορετικά, την έβαψες. Σε κάποια αεροδρόμια (π.χ. ελληνικά) είναι πιο χαλαρός ο έλεγχος αλλά σε άλλα είναι αυστηρότατος. Εν αμφιβολία, θα σου έλεγα να μην το ρισκάρεις. Καλό ταξίδι!

Ανώνυμος είπε...

να σας ρωτήσω κάτι!!!καλημέρα!!!τί παίζει με το travel insurance??skeftomai na min valw gt se xrewnei epipleon para polu!!!!egw tha kleisw gia athina-->rodo

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ακριβή όλα τα ανωτέρω με έμφαση στο θέμα της χρέωσης αγοράς με πιστωτική.
Αγόρασα σήμερα για 16 ημέρες μετά ένα one way ATH - SKG. Η τελική τιμή, με την επιβάρυνση 2% για αγορά με AMEX ήταν 15,62 ευρώ. Άρα δεν ισχύει το 6ευρο.
Πριν την πτήση (για το φόβο αλλαγής πλάνων) θα αγοράσω με 10,99 ευρώ την δυνατότητα επιλογής θέσης και προτεραιότητα επιβίβασης και με 27 ευρώ έχω μία μετάβαση στη Θεσσαλονίκη, έναντι 45 - 50 ευρώ που κοστίζει το εισιτήριο με intercity (σχεδόν 6 ώρες δρομολόγιο) ή το ΚΤΕΛ (5 ώρες ο χάρος βγήκε παγανιά).
Καμία σχέση προφανώς με την Aegean, με στην οποία είμαι Gold Member γιατί πετάω συνέχεια για τη δουλειά μου (άρα πληρώνει η εταιρεία) και την οποία σε επίπεδο εξυπηρέτησης στην καμπίνα θεωρώ κορυφαία εταιρεία από τις πολλές ξένες που έχω πετάξει, αλλά 15,62 ευρώ για μονή μετάβαση η τιμή είναι πρόκληση.

Μία παρατήρηση είναι ότι by default σε χρεώνει 18,5 ευρώ ταξιδιωτική ασφάλιση της πλάκας, την οποία για να ακυρώσεις πρέπει να ψάξεις να βρεις πώς γίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, η πρώτη πτήση με Ryanair, τραγική!!!!Δυστυχώς δεν έτυχε να διαβάσω την κατατοπιστικότατη ανάρτησή σας σχετικά με την προαναφερόμενη εταιρεία. Κάτι πολύ σημαντικό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναιόταν πρωτοταξιδεύει με την εν λόγω εταιρεία είναι ότι πρώτον δεν γίνονται αναγγελείες των πτήσεων (κάτι για το οποίο παραπονεθήκαμε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης στον κισσέ της εταιρείας και μας είπανε ότι είχε γίνει, φυσικά κανένας δεν τις άκουσε αφού μείναμε έξω από την πτήση τουλάχιστον 10 άτομα και είμαστε ακριβώς δίπλα από την πύλη) και δεύτερο αφού κάνεις το τελευταίο ckeck in, πρέπει να βρίσκεσαι μπροστά από την πύλη τουλάχιστον 20 λεπτά, διότι κλείνει η πύλη των αφίξεων και μένεις ξαφνικά να βλέπεις το αεροπλάνο να φεύγει.
Κάτι εξίσου σημαντικό είναι ότι εάν χάσεις την πτήση το εισιτήριο για την επόμενη πτήση ακόμη και χωρίς να φταις το πληρώνεις σε χρυσό (αρχική τιμή 20Ε,εισιτήριο επόμενης πτήσης 123Ε) δεν αφαιρείται το ποσό του προηγούμενο ούτε γίνεται κάποια έκπτωση!!! Πρώτη και τελευταία φορά!!!!

DOREMY FASOLASIDOY είπε...

Υπαρχει δωρεαν μεταφορα για χειραποσκευη εως καποια κιλα η πληρωνεις ουτως η αλλως??

Unknown είπε...

Καλησπέρα!4 μπουκάλια ουίσκι μπορώ να πάρω από Ρώμη για Ελλαδα;μέσα στις αποσκευές εννοείται...

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα κ απο εμενα...τον νοεμβριο πεταω με rayanair κ θελω να μαθω το εξης..μπορω να παρω μαζι μου στην χειραποσκευη την ισιωτικη μου για τα μαλλια,το μεικ απ που ειναι μουςκ λιπγκλος?

Keramidogata είπε...

Παίδες, μη ρωτάτε πράγματα που μπορείτε να βρείτε διαβάζοντας προσεκτικά τους όρους μεταφοράς. Ρίξτε μια ματιά στο help center και θα σας λυθούν σχεδόν όλες οι απορίες: https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/help-centre