14 Οκτωβρίου 2007

"I want to ride my bicycle, I want to ride my bike..."



Χθες έκανα την πρώτη μου βόλτα με ποδήλατο μέσα στην πολή (Θεσσαλονίκη). Ήταν κάτι που ήθελα από καιρό αλλά δεν τολμούσα να κάνω.

Επιτέλους βρήκα το θάρρος. Δύο ήταν τα βασικά κίνητρα της απόφασης:

1. Το ποδήλατο είναι εξαιρετική μέθοδος ήπιας γυμναστικής για όσους από εμάς κάνουν δουλειά που τους καθηλώνει σε μια καρέκλα.

2. Το ποδήλατο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς. Η χρήση του υποδηλώνει μια ιδεολογία που με εκφράζει.

Φυσικά υπάρχουν και άλλα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου: Ταχύτητα στις μετακινήσεις (ιδίως εκεί που η στάθμευση είναι δύσκολη), οικονομία (ακόμα και τα φτηνά μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν εισιτήριο), ευκαιρία να ανακαλύψεις γωνιές της πόλης που διαφορετικά θα παρέβλεπες.

Επίσης, το ποδήλατο είναι διασκεδαστικό! Γιατί, άλλωστε, αρέσει τόσο στα παιδιά; (Τα παιδιά ξέρουν καλύτερα πάντα!)

Ε, λοιπόν, κι εγώ χθες το καταδιασκέδασα. Ακόμα και κατά τα πρώτα τρομερά λεπτά δίπλα από αυτοκίνητα. Είναι στ' αλήθεια λίγο τρομακτικό να περιτριγυρίζεσαι από τετράτροχα και να σκέφτεσαι ότι ένα λάθος και σε έχουν κάνει λιώμα. Αλλά νομίζω ότι μετά από λίγες ώρες πεταλιού θα νιώσω πολύ πιο άνετα.

Πάντως, οι ποδηλάτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως γραφικοί και εκκεντρικοί. Το αντιλήφθηκα από τα βλέμματα των περαστικών χθες και από την συγκεκαλυμμένη εχθρότητα των οδηγών.

Η πρώτη μου μετακίνηση ήταν στη γειτονιά. Ελπίζω σιγά σιγά να τολμήσω και μεγαλύτερες βόλτες μέχρι το κέντρο της πόλης ή ακόμα παραπέρα. Ελπίζω επίσης να γνωρίσω και άλλους ποδηλάτες της πόλης.

Watch this space!

3 σχόλια:

Εφιάλτης είπε...

Ποδήλατο το καλύτερο μέσο για τους λόγους τους οποίους ανέφερες. Και εγώ σα παιδί το έχω παρατήσει το ποδήλατο.

ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ είπε...

Οταν αποφασισα να πηγαινω στη δουλεια με το ποδηλατο ετυχα χλευαστικης συμπεριφορας απο φιλους.

Κι ομως τωρα ολοι εχουν αρχισει να το σκεφτονται!

Συνεχιστε!

Μετα τιμης

Πυγμαλιων

keramidogata είπε...

@ εφιάλτη: Ποτέ δεν είναι αργά να το ξαναπιάσεις--σαν παιδι που είσαι!

@ πυγμαλίωνα: Ελπίζω ότι συνεχίζετε την προσπάθεια παρά τη χλεύη των φίλων. Έχω την αίσθηση ότι οι ποδηλάτες αυξάνονται κάθε μέρα, οπότε άστε τους άλλους να χλευάζουν--θα καταλάβουν το λάθος τους σύντομα.